AMATXI BERE BAITAN
Goizeko lehen
kafearekin buruz hasiko naiz afaria
antolatzen. Familia osoa etorriko zait eta dena ongi egon dadin. Salda on bat
eginen dut, etortzen diren ahala katilu bat eskain diezaiedan. Badakit oso
ongi, oraingo gazteek nola esker dezaketen katilukada salda bat, barrenak berotzen
dizkietelako eta berokiak kentzen ahal dituztelako.
Konpota egiteko
zurituko ditut sagarrak, errege-sagarrak izan behar dute, egosterakoan apur ez
daitezen, sagarra apurtuz gero ez luke graziarik izanen konpotak. Piko idorrak,
muxika ximelak baso pare bat ardo eta azukrea erantsiko diot.
Hozkailuan edariak
sartuko ditut, hiruzpalau botila paratuko ditut ba ez bada ere, egundaino ez
dut jakiten zenbat edan dezaketen gaurko gazteek, ilusio guztiarekin eskaintzen diozu kopatxo bat, eta _Ez amatxi nik ez dut edaten_ erantzun diezazuke
eta txoro bat bezala gelditzen zara.
Mahia polita
paratuko dut. Gan den urtean paratu nuen mantela bera erabiliz. _Eskerrak ez
dududan maiz erabiltzen!_ bertzela lisatzeko _ze lana!_ Harizko oihalak politak
direla?_ Ba, izaten ahal dira, ematen duen lanak...
Platerak, ez ditut
denentzako berdinak. Baina munduan anitz
ibili den alabak erran dit, orain plater desberdinek mahian halako gustu oneko puntto bat ematen duela. Ba, hala bada hala bedi, badira noiz behin ongi
datozkigun modak. Aldiz edalontziak ez dira nonbait moda horretan sartzen. Ba,
aurten desberdinak erabiliko beharko ditugu, ezpaitut denentzako
berdinik.
Txuretabeltzai atzo egin nuen, hobe baita bezperan egitea, goxa dadin. Badu bere
lana txurietabeltzak. Bildots erraik garbitzen denbora eman nuen. Hesteak itzuli,
ur gatzatuan garbitu, odola gatzatu, hankak galdarraztatu eta larrutu, muinak
atera, osagai guziak banaka sukaldatu, frijitu eta eltzean tomate,
piperminekin eta erramu hosto batekin goxo-goxo egosi nituen.
Natillak egiteko,
esne eta arrautza onak erosi ditut. Gorringoa eta esnea kanela eta azukrearekin
ongi nahasi eta egosi ondoren ontzi polit batera isuri eta arrautza zuringoa
elurretan gainean paratuko diot. Gero freskoan ahal baldin ba da altxatu eginen
dut, bertxenaz, haurrak sukaldean sartzen diren aldiro hatza bertan sar
dezaketelako.
Urtero bezala seme
alabak etorrik zaizkit ilunabarrean umeak uztera, gaten bai dira tabernaz taberna ardo batzuk hartzera. Eta zerbait asmatu beharko dut haurrak entretenitzeko.
Ganden urtekoa
mundiala izan zen. Ongi oroitzen naiz Anastasio urez blai sartu zenean
sukaldean
_Kauen…Kauen sos…ardi guziak izutu eta
sakabanatu dira, erdiak baino gehiago erroiztu ez badira…
_Gizona, gizona
zertan ari zara… jarraitu nion txantxa.
_Zertan ari
naizen?_ jarraitu zuen mutur beltz
gizonak._ Hor dabil asto gainean gizon tzar bat, pipa ezpainetan, alimaliako
boneta buruan, kristoren zakua bizkarrean , botila ardoa zurrupaka. bertze hiru asto kaskezurreraino zakuz beteak
bereari lotuak… Oihuka astoak
lohietik ezin atra, ardiak izutu ditu
eta orain zer…
Baina gizona,
Olentzero izanen da… irria irentsiz erantzun nion.
_Olentzero? Hori
Olentzero bada ni apaiz. Euskaldun berri zoro bat bertzerik ez da hori, hasi zait zerbait galdetu nahian,
niezazkiokeen, gintuzkete, eta horrelakoak erraten, pikotara bidali dut. Manex
astapitoa… _marmarka su ondoan eseri zen.
_ Ederra egin duzu,
orain gure haur gaizoak oparirik gabe geldituko dira_ erantzun nion aurpegi
luze.
Haurrak, izkina
batean harrituta, izutuak aitetxiri beha gelditu ziren. Aitetxik ez zuen behin ere gezurrik erraten, eta sinetsi, sinetsi ez
dakit egin zuten baina denbora leihotik begira eman zuten.
Betiko zalantza,
Hor dago Anastasio bildotsa kerrenean
lagatzean noiz xilintxatu jakin gabe._ Ez baitakigu ze ordutan etorriko diren
afaltzera?_ Goiz hasiz gero erretzen, pasatu egiten da, eta berandu
xilintxatzen bada gordina egonen da. Senarrak niri beha, urduri jartzen nau.
_Aizu! Ni ez naiz sorgina, ezin dut asmatu ze ordutan etorriko diren
afaltzera_. Bota diot.
Alabak Jangela propiki apaindu du. Zernahi gorosti- adar eta kandela paratu ditu eta
giro onean mahian eseri gara. Errana da ogirik hoberena gosea dela, ez dakit
gosea den ala jatekoa den ona, baina
apetitu ederrean ari gara denak. Salda eta txuri eta beltzaz bertze egin
ondoren bildotsa entsaladarekin jarri dut mahian, aitetxik zatitzen du beti
errea eta giltzurrinak nagusiarentzat direla erraten du. Hortaz bere platerera
eramaten ditu. Gero zatitxo bat niri eskaini dit, aurten semearen andre
berriari ere eman dio.
Afal ondoan, sura
hurbildu gara, sorginak urte osorako uxatu behar ditugu. Errito honen
protagonistak haurrak dira. Gatz larria botatzen dute sura, gatza txinpartaka
erretzen da suan eta honek sorginak uxatzen ditu. Egia ala gezurra, batek daki,
baina gure etxe bazterrean ez dugu sorginik ikusten.
Hara! Hara! Gure
Olentzero, etorri da, Olentzeroren astoa arrantzaka ari da. Haurrak korrika
atarira gan dira eta iloba zaharrenak ikusi ere egin du Olentzero zakua
bizkarrena lasterka alde egiten. Eta ez hori bakarrik, presaka pipa galdu egin
du. Hantxe daude opariak eta denen izenekin gainera. Arratseko hamaikak
bertzerik ez dira, jakina da, Olentzerok baserriak egiten dituela
lehenik, gero hirietan patxada ederrean kalez kale ibiltzeko.
|
miércoles, 14 de diciembre de 2011
EGUBERRITAN
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
2 comentarios:
! Bai polita Eguberriko kontu edo egitezko narrazioa!
Ikusten dizut zure etxe politan dena prestatzen ilusio handiarekin .
Goraintziak eman zure seme alabari, suin et erraina ri eta zure irun bilobiei
Ikusi arte Lola. Joxepa Hondarribitik
Olentzero joan zaigu, mendira lanera..............
Eskemila, joxepa aspaldiko! Egunok ailatzen direnean gan diren garaiak amesten ditut, batez ere ezgaudelako denak etxean, baina berriak sortzen ari dira eta horrek laguntzen du. Gabom Gaba beti anitz ospatu dugu etxean, eta, batez ere aitetxi bibzi zenean ederra izaten zen, inork ez baitdaki harek bezala bildotsa erretzen.
Urte berri, berri
Zer dakartzu berri!
Bakea eta osasuna
Urtetx! Urtex!
Publicar un comentario